Hosting Nedir?
- Web
- 3 dk okuma süresi
-
Tarih: 3 Kasım 2024
-
Yazar: Emre AYKUTALP
Hosting, websitelerini veya web uygulamalarını internet kullanıcıları tarafından erişilebilir hale getiren bir çevrimiçi dosya barındırma hizmetidir.
Bilgilendirme
Hosting websitelerinizin veya web uygulamalarınızın hızı ile doğrudan orantılıdır. Yani web barındırma hizmetiniz kaliteli olursa websiteleriniz veya da web uygulamalarınız aynı şekilde hızlı çalışırlar.
Dip not: Günümüzde kullanıcılar 3 saniyeden daha fazla websitelerinin açılmasını beklememektedirler.
Hostinglerin Temel Çalışma Mantığı Nedir?
Bir internet sitesi internette yayınlanmak için HTML, CSS, Javascript, görseller ve videolar gibi dosyalara ihtiyaç duyar. Hosting yani web barındırma hizmeti bu dosyaların internet üzerinden diğer kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getirildiği bir çevrimiçi alan sağlar.
Kısaca bir şema çizmek gerekirse;
- Websitelerinizin dosyaları hostinge yüklenir.
- Alan adı(Domain) hosting hizmetine bağlanır.
- Kullanıcılar tarayıcı üzerinden bir alan adı girer ve hostinginize bir istek göndermiş olur.
- Hosting veya sunucu bu gelen isteğin türüne göre bir yanıt döndürür.
- Tarayıcı hosting veya sunucudan gelen yanıta göre HTML,CSS ve Javascript gibi dosyaları yürüterek web sayfasını oluşturur ve istek gönderen kullanıcı websitesine erişmiş olur.
Hosting Türleri Nelerdir?
Hosting türleri kullanım amacına yönelik kaynak tüketimini belirleyen ana konudur.
Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting)
Uygun maliyetli olan bu hosting türü küçük işletmeler, freelancerlar gibi tüketici sınıfına hitap etmektedir. Paylaşımlı hostinglere ayrılan kaynaklar gerçekten küçüktür. Büyük ölçekli web uygulamaları veya yüksek trafik alan websiteleri kesinlikle paylaşımlı hostingleri tercih etmemelidirler.
Paylaşımlı hostingler genellikle HTML ve PHP dosyalarını desteklemektedirler. Laravel, nodeJS gibi web uygulamaların çoğu SSH erişimi gerektirdiği için çoğu paylaşımlı hosting sağlayıcısında çalışmazlar.
WordPress Hosting
Aslına bakarsak WordPress Hosting diye bir kavram yok. Paylaşımlı hosting ile mantığı aynı. Fakat WordPress CMS’sine ait optimizasyonlar içerebiliyor bu da sağlayıcıdan sağlayıcıya göre değişmektedir.
Örneğin SiteGround WordPress hosting paketlerinde şu eklentileri vermektedir tüketiciye: Free WP Auto-Install, Free WP Auto-Migrator, WordPress Autoupdates, Speed Optimizer WP Plugin, Security Optimizer WP Plugin, WooCommerce Enabled, WP-CLI and SSH
Linux Hosting
Tüm hosting ve sanal sunucu ürünleri aslında linux işletim sistemi üzerine kuruludur. Örnek vermek gerekirse paylaşımlı hosting yada wordpress hosting ile linux hosting aynı anlama gelmektedir. Bu yüzden burada pazarlama stratejilerine kesinlikle kanmayın. Yapmanız gereken şey bu hosting paketlerinin özelliklerini fiyat açısından birbiri ile karşılaştırmak.
cPanel Hosting
Bu hosting türü de aslında yine bir paylaşımlı hostingtir. cPanel hosting denmesinin sebebi ise hosting yönetim paneli sağlayıcılarından biri olan cPanel’i kullanmasıdır.
Reseller Hosting
Reseller hosting ise müşterilerinin websitelerini tek bir platformdan yönetmek isteyen freelancer veya ajansların kullandığı bir çeşit hosting paketidir. Genellikle WHM/cPanel altyapısı kullanılır. WHM/cPanel sayesinde müşterilerin kendi websitelerinin hostingine erişebilmeleri için hesap atanabilir.
Her müşteriye ayrı ayrı hosting paketi almaktansa çok müşterisi olan bir webmaster için reseller hosting paketini satın almak hem yönetim kolaylığı açısından hemde fiyat/performans açısından oldukça uygundur.
Reseller Hosting de kendi içerisinde WHM/cPanel ve Plesk gibi altyapı yaızlımına göre ayrılmaktadır. Türkiye’de genellikle WHM/cPanel kullanılmaktadır.
Kurumsal Hosting
Bu hosting paketin de ise donanımsal olarak kaynaklar diğer paylaşımlı hostinglere göre daha fazladır. Bunun dışında pek bir fark söz konusu değildir.
SEO Hosting
Yine WordPress hostingde olduğu gibi aslında SEO hosting diye de bir kavram yok. Burada bir pazarlama mantığı var. SEO hosting en çokta Arama Motoru Optimizasyonu(SEO) ile ilgilenen SEO uzmanları tarafından tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise Google gibi arama motorları her websitesinin IP adresinin ve bu IP adresine bağlı domain geçmişinin temiz olmasını ister.
Yukarıdaki paragtafta anlatılan olay geçmişte gerçekten işe yarıyordu fakat biz Web Performans olarak artık özel IP’lerin bir işe yaramadığı kanaatindeyiz. Çünkü çoğu websitesi Cloudflare ile işbirliği yapmaktadır. Hal böyle olunca arama motorları domainlerin gerçek IP’sini göremeyecektir. Sonuç olarak bir Cloudflare dns adresinde belkide yüzbinlerce domain olabilir ve bu domainlerde temiz yani spam olmayan domainler olmayabilirler.
İlk paragraf günümüzde de gerçekten geçerli olsaydı çoğu websitesinin SEO performansı çok kötü durumda olabilirdi.
VPS (Virtual Private Server)
VPS, sanal özel sunucu anlamına gelmektedir, VPS türünde sunucunun kaynakları yazılım kullanılarak bölümlere ayrılır ve tüketiciye paketlendirilir. Bu hosting türünde size ayrılan donanım kaynağına maksimum seviyede erişiminiz olur. SSH terminali burada aktiftir.
VDS (Virtual Dedicated Server)
VDS, sanal özel sunucu anlamına gelmektedir fakat burada kaynaklar donanımsal olarak ayrılır. Yine VPS türünde olduğu gibi size donanımsal olarak ayrılan sunucuda tam erişiminiz olur. Sağlayıcı tarafından donanımsal olarak ayrılan VDS sunucular tüketiciye paketlendirilerek aylık olarak satılır. SSH Terminali aktiftir.